Portret 2: Froukje Verdam, KNO Arts

 

Froukje Verdam (41 jaar)

Functie: KNO-arts te BovenIJ Ziekenhuis

Wat betekent bezieling voor jou als hulpverlener?

Bezieling is voor mij dat wat ik doe dicht ligt bij wat ik wil doen, bij wie ik wil zijn.

Voor mij geldt dat ik graag het verschil wil maken. Ik wil mijn medemensen graag daar waar ik kan helpen. Dat kan zijn door duidelijkheid en uitleg te geven over hun klachten of symptomen, door ze te helpen ermee om te gaan, en daar waar ik kan ze te genezen of klachten te verbeteren.

Hoe staat het nu met je relativeringsvermogen?

Juist dankzij mijn vak en het feit dat ik veel mensen met uiteenlopende problemen tegenkom uit alle hoeken van de samenleving, relativeert dat mijn eigen dagelijkse leven. Elke dag word ik geconfronteerd met hoe belangrijk gezondheid is.

Wat was in het verleden in positieve zin belangrijk voor jou?

‘Let it go like water off a duck’s back’. Dat heb ik geleerd van een vriendin. Wat ik mooi vind aan mijn vak is juist de betrokkenheid en medemenselijkheid. Maar als iets me heel erg raakt of ik pieker ergens over, dan helpt deze zin me om dingen los te laten die me niet dienen of waar ik op een ander moment op terug wil komen.

Welke mensen/patiënten zou je meer willen helpen?

We hebben veel mensen in onze maatschappij die niet de financiële middelen hebben of voor wie de wereld niet perse een veilige plek is. Mensen die benadeeld worden. Dat vind ik schrijnend, dat raakt me. In mijn vak kom ik iedereen tegen, en ik besef me dat ik bevoorrecht ben. Juist ook voor die mensen wil ik er zijn.

Advies: Zoek deze keer de weg van de minste weerstand. Het zal je lichtheid geven.

Antwoord: dat lijkt me een mooie mantra voor vandaag 😉

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

ontvang updates over de kaarten, laatste blogs en leuke nieuwtjes

Verder lezen

Julie Crousen
Portret

Portret 24: Julie Crousen, osteopaat

  Julie Crousen (33 jaar) Functie: osteopaat Werkplek: praktijkhouder te Eijsden Wat versta je onder bezieling? Voor mij is bezieling dat ik volledig geconcentreerd en

Lucy van Werkhoven
Portret

Portret 23: Lucy van Werkhoven, arts

Lucy van Werkhoven (26 jaar) Functie: Arts in opleiding tot radiotherapeut oncoloog & Arts onderzoeker Werkplek: Erasmus MC, Rotterdam Wat versta je onder bezieling? Onder